Állásajánlatok

A Vállalatunk a napjaink és az ország egyik meghatározó, dinamikusan fejlődő építőipari kivitelező nagyvállalata. Munkavállalóinknak izgalmas és kihívásokkal teli munkakörnyezetet kínálunk, fejlődési és kiemelkedési lehetőségekkel.

megnézem

Átadták Magyarország új világszínvonalú harcjárműgyárát Zalaegerszegen

Átadták Magyarország új világszínvonalú harcjárműgyárát Zalaegerszegen

Ünnepélyesen átadták csütörtökön Magyarország egyik legjelentősebb és legkülönlegesebb fejlesztését, a Lynx gyalogsági harcjárműveket gyártó üzemet. A német Rheinmetall és a magyar állam vegyesvállalatának beruházását a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a KÉSZ Csoport kivitelezte, ahogyan ezt a tavalyi ünnepélyes avatáskor is megírtuk. Az utóbbi cégcsoport tájékoztatása szerint számos tagvállalatuk kivette részét a projektből: a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. Mélyépítési Igazgatósága, a KÉSZ Ipari Gyártó Kft., a KÉSZ Metaltech Kft., valamint a csoport stratégiai partnereiként a BauLog Kft., a bim.GROUP és a dvb Kft is.

 

Helyszíni eseményfotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Szoros együttműködésben a tesztpályával

A 30 ezer négyzetméteres harcjárműgyártó létesítmény közvetlen szomszédságában működő ZalaZONE járműipari tesztpálya mintegy 30 hektáros területén az off-road járművek speciális igényeihez igazodó tesztkörnyezetet alakítottak ki, ezt a Duna Aszfalt Zrt. és a Szabadics Zrt. konzorciuma munkájával kivitelezték az Óbuda Építész Stúdió tervei alapján. Emellett egyes, ehhez a tesztpályához kapcsolódó létesítmények is a ZÁÉV és a KÉSZ Csoport közös munkájával valósultak meg.

 

Az off-road pálya első ütemének átadása 2021-ben

Mindemellett az európai szempontból is egyedülálló ZalaZONE tesztpálya korábbi munkálatai során a ZÁÉV kivitelezte a nagyszabású kutatás-fejlesztési és központi épületeket is, míg a Duna Aszfalt és Szabadics Zrt. szerepe a tesztpálya kialakításában meghatározó. A Duna Aszfalt az útépítéssel kapcsolatos elemeket és más mélyépítési munkákat, a Szabadics Zrt. pedig szintén egyéb mélyépítési munkákat vállalt el a teljes komplexum több ütemében is. Emellett a Duna Aszfalt májusban újabb fejlesztésekre, így többek között egy oválpálya építésére is megállapodott a tesztpálya bővítése kapcsán.

 

Korábbi fotó a ZalaZONE tesztpályáról

 

Hatalmas építkezés ért véget

A hatalmas komplexum fejlesztését lapunk is részletesen végigkövette: így többek között megírtuk, hogy az alapkövet 2020 végén tették le, majd az építkezés folyamatáról is beszámoltunk több alkalommal. A mintegy 14 méter belmagasságú Lynx-gyárban több száz oszlopot állítottak fel, a csarnokban 10 és 25 tonnás daruk mozgatták az alkatrészeket.

 

Orbán Viktor miniszterelnök

Az augusztus 18-i átadón Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: a német ipar ma már a járműgyártástól a hadiiparig pontosan tudja, mekkora szerepet játszanak a magyarországi gyárak, a magyar szakmunkások és mérnökök, a magyar hozzáadott érték a német világmárkák globális sikerében.

Hangsúlyozta:

Magyarország, Közép-Európa és Németország "szétválaszthatatlanul össze van tapasztva", és "a versenyképesség megőrzésében a legtermészetesebb szövetségesek vagyunk és leszünk a jövőben is". A kormányfő is kitért arra, hogy a harci járműveket gyártó üzem mellett tesztpálya és kísérleti csarnok is van, vagyis a gyártás és a kutatás-fejlesztés egy helyen valósul meg.

"Ahogy a nagykönyvben meg van írva: made in Hungary a szó minden értelmében" - fogalmazott a kormányfő, aki ugyanakkor jelezte azt is, német technológia nélkül ez a "made in Hungary sem lenne olyan, amilyen".

 

Jelenleg hazai, később külföldi ügyfelekre is gondol a Rheinmetall

 

Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója

 

Az eseményen felszólalt Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója:

A zalaegerszegi Rheinmetall-gyár megnyitása jelentős lépés vállalatunk számára, amellyel azt is jelezzük, mennyire szoros a kapcsolat a magyar ügyféllel és Magyarország mint uniós partner és NATO-tagország katonai erőivel"

—nyilatkozta.

„Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk Zalaegerszeg egyre növekvő ipari közösségének, és alig várjuk a helyi partnerekkel és tehetséges munkaerővel való együttműködést. Zalaegerszegen több száz ember dolgozik együtt, és a legszigorúbb előírásoknak megfelelő katonai rendszerek előállításával foglalkoznak — egyelőre a magyar katonai erők számára, de a jövőben külföldi ügyfelek megbízásából is" - tette hozzá.

 

A gyár fontos szerepet kap a Zrínyi 2026 programban

 

 

A zalaegerszegi székhelyű Rheinmetall Hungary Zrt. közleményéből kiderül: elsődlegesen a magyar katonai erők számára készülő legkorszerűbb lánctalpas és kerekes járművek (különösen az új Lynx páncélozott harcjárművek) fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

Mint írják,

a Rheinmetall fontos szerepet játszik a magyar kormány „Zrínyi 2026" elnevezésű kezdeményezésében, amelynek középpontjában az országos katonai erők modern felfegyverzése és az ehhez kapcsolódó helyi gyártás áll. E program keretében a Magyar Honvédelmi Minisztérium a Rheinmetallt, a technológiai és biztonsági rendszerek szakértőjét bízta meg a legkorszerűbb lánctalpas és kerekes járművek beszállításával, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokkal. A Rheinmetall a jövőben Magyarországot mint hazai piacot látja majd el a belföldi gyártáshoz szükséges kapacitással és képességekkel.

 

 

 

 

További védelmi fejlesztésekre kötöttek megállapodást

Az eseményen résztvevő mintegy 200 meghívott, a védelemiparban és a Lynx-projektben érdekelt hazai és a partnernemzetek képviselői és politikusok előtt együttműködési megállapodást írt alá Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Armin Papperger. Ennek értelmében a Rheinmetall Italia SpA, az izraeli UVision Air Ltd. és a magyar állam vegyesvállalatot hoz létre távirányítású precíziós lőszerek gyártására, beszerzésére.

 

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf ebből az alkalomból az MTI-nek azt mondta: a 21. század kihívásainak való megfelelés érdekében a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség az elérhető legmagasabb szintű technológiát képviselő eszközök beszerzésével építi és erősíti képességeit.

A zalaegerszegi harcjárműgyár átadóünnepségének végén Orbán Viktor és Armin Papperger egy-egy gomb megnyomásával szimbolikusan is elindította a gyártást, majd egy Lynx vázát gördítettek be a rendezvénytérbe.