Állásajánlatok

A Vállalatunk a napjaink és az ország egyik meghatározó, dinamikusan fejlődő építőipari kivitelező nagyvállalata. Munkavállalóinknak izgalmas és kihívásokkal teli munkakörnyezetet kínálunk, fejlődési és kiemelkedési lehetőségekkel.

megnézem

Elhagyatott laktanyából épül tudásközpont Szekszárdon

Elhagyatott laktanyából épül tudásközpont Szekszárdon

Hétfőn helyezték el a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. beruházásában Szekszárdon megvalósuló új tudásközpont alapkövét. Korábban már beszámoltunk arról, hogy az interaktív könyvtár és levéltár kivitelezését a ZÁÉV Építőipari Zrt. végzi el.

Az Illyés Gyula Megyei Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Megyei Levéltára közös épületben történő elhelyezése révén olyan új, szolgáltató szemléletű tudásközpont jön létre a volt szekszárdi laktanya helyén, amely meg tud felelni a könyvtári és levéltári feladatellátás 21. századi követelményeinek.

Az épület engedélyes és kiviteli terveit az Építész Alkotóműhely Kft. készítette.

A képre kattintva galéria nyílik.

A teljeskörűen akadálymentesített, többfunkciós, „L” alakú közhasználatú építmény központi aulájából mind a felnőtt könyvtár, mind a levéltár funkció elérhető. Az aulához kapcsolódik majd

  • ruhatár,
  • kávéház,
  • szociális blokk,
  • egy legalább 200 főt befogadni képes rendezvényterem,
  • illetve a gyermek könyvtárat is innen lehet megközelíteni.

Elhelyeznek egy 778 négyzetméter alapterületű, kétszintes tömörraktárat, amelyet beépített síneken és elektronikusan mozgatható irattári tároló állványrendszerrel látnak el, összesen 2923 polcfolyóméter tárolási kapacitással.

A fenntartható működést napelem panelek támogatják

Az I. emeleten közösségi teret, előadó és oktató termeket, felnőtt könyvtárat, irodákat és kiszolgáló helyiségeiket helyezik el. A II. emeletre felnőtt könyvtár, irodák és kiszolgáló helyiségeik kerülnek. Az épületben emellett négy felvonót is elhelyeznek.

Az intézmény környezetében szolgáltatások és rendezvények kitelepülésére alkalmas zöldterületet, parkot alakítanak ki, a környezetrendezés során 5200 négyzetméter zöldfelület létesül. Az ingatlanon 62 felszíni parkolót és 30 kerékpártárolót helyeznek el. A tervezett épület bruttó beépített alapterülete 3551 négyzetméter. Továbbá az épület tetőfelületére 3×152 darab napelem panelt is terveznek összesen 150 kWp teljesítménnyel.

Kiemelt terület rehabilitációja történik meg

Az eseményen Juhász Roland, állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár kiemelte:

különleges intézmény alapkövét helyezik ma el, hiszen a könyvtár és a levéltár együtt egy új minőséget létrehozva, tudásközpontként is fog működni. A két intézmény összekapcsolásával szolgáltató szemléletű tudásközpont jön létre, mely megfelel a modern kor követelményeinek. Az új épületben a könyvtár és a levéltár működése racionálisan, összehangoltan szervezhető meg.

Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere beszédében elmondta: jelenlegi helyét mindkét intézmény kinőtte, raktározási képességeik elavultak. Reményét fejezte ki, hogy új épület biztosította terek hosszú ideig töltik majd be funkciójukat, és kényelmes és biztonságos tárolási lehetőséget nyújtanak a fontos iratok számára.

Hozzátette:

az új létesítmény közösségi programok, rendezvények, kiállítások szervezésére is alkalmas lesz, továbbá örömét fejezte ki, hogy a felnőtt és a gyerek részleg több mint négy évtizedet követően ismét egy épületben lesz megtalálható.

Horváth István országgyűlési képviselő ismertette, hogy a tudásközpont építése több mint tízéves városfejlesztési koncepció része, mely Szekszárd egyik legfontosabb telkén, barnamezős beruház keretében történik a volt laktanya helyén: ezzel egy kiemelt terület rehabilitációja is megtörténik.

Az intézmény átadása 2023 második negyedévében várható.