Állásajánlatok

A Vállalatunk a napjaink és az ország egyik meghatározó, dinamikusan fejlődő építőipari kivitelező nagyvállalata. Munkavállalóinknak izgalmas és kihívásokkal teli munkakörnyezetet kínálunk, fejlődési és kiemelkedési lehetőségekkel.

megnézem

Elkezdte felölteni végső arcát a Citadella

Elkezdte felölteni végső arcát a Citadella

Tervezett ütemben halad a ZÁÉV Zrt. és a Market Építő Zrt. konzorciuma a Citadella megújításával. A kivitelezők között 50-50%-os a munkamegosztás, közösen dolgoznak a munkarészeken. A csapat együtt viszi az épületegyüttes kivitelezését, területekre vannak osztva az építésvezetők feladatai, de jól rálátnak egymás munkájára is.

 

 

Végéhez közeledik a szerkezetépítés

„Gyakorlatilag elkészült az erődfalak restaurálása és átvágása.”

– tudhattuk meg Szeredai Zoltántól, a Market főépítés-vezetőjétől. Nemrég fejeződött be az erőd belső udvarának első ütemben tervezett tereprendezése: a bontások, sziklavésések. A hetes és nyolcas falszakasz pedig a lebontás, újraépítés és a visszahorgonyzások elkészülte után már a patinázási munkáknál tart.

Szintén a közelmúltban zárult le az észak-déli szárnyépületek belső, teljes lecsupaszítása és szerkezeti átalakítása, ugyanígy az új trafóépület is átadható a szolgáltató részére. Elkészült továbbá az ágyútorony aulájának kibontása és szerkezeti megerősítése, valamint az észak-déli várfal átvágása és a szárazárok, illetve az északi bástya vasbeton víztározói is. Az aula üvegszerkezete - amely egyedi méretű üvegpanelekkel és üveg gerendákkal készül - gyártás alatt van, ezek helyszíni összeszerelése a befejező szakasz részét fogja képezni.

 

 

Impozáns számok

Fontos lépés a kivitelezés szempontjából, hogy jelenleg minden épület beázásmentes, de a várfal belső és külső drain munkálatai is már nagyrészt elkészültek.

Az ágyútorony vasbetonszerkezete már szinte teljes, azonban sok további munka van még hátra, például a Szabadság-szobor, valamint minden eddig nem restaurált erődfal és belső udvari homlokzat restaurálása, az udvaron belüli közműépítések, a keleti részen pedig az útbontások és sziklavésések befejezése. Előttünk áll az aula üvegszerkezetének beépítése, valamint meg kell kezdeni a fehér látszóbeton burkolati elemek gyártását és elhelyezését is.

„Természetesen folytatni kell majd az ágyútorony vasbeton tetőszerkezetének kivitelezését, az épületen belüli kőműves, restaurátori és szakági munkákat is” – részletezte.

 

 

Különleges felületek

Nemcsak a számos, nagyméretű szerkezeti kiváltás; a tervezői igények lekövetése; a szerkezet korábban elhanyagolt, rossz állapotából adódó folyamatos váratlan munkák és megerősítések nehezítik a kivitelezést, de a környéken előkerülő bombák és az erős szelek is. Komoly feladat továbbá az organizációs nehézségek mellett a fehér látszó vasbeton-szerkezetek kivitelezése és védelme. Amint a kivitelezés kihívásai közt a főépítésvezető kiemelte:

„Jelenleg nagy erőkkel zajlik az L1 és L2-es lépcsőházak fehér látszóbeton szerkezetének kidolgozása, amelyek speciális megoldásokat kívánnak. Különleges a betonreceptúra, folyamatos minőség ellenőrzést igényel. Az előregyártott elemeket pedig nem látható toldásokkal, nehéz hozzáférhetőség mellett kell majd egymáshoz illeszteni a lépcsőházakban, melyek szintén fehér betonból készülnek, de előregyártott kivitelben.”

A látszóbeton panelek rengeteg egyeztetést igényelnek a tervezők és a kivitelezők között. Az aktuális fázisban a mintáztatások és próbagyártások folynak, a tervezői elképzelések megvalósíthatóságának igazolása miatt, ami hosszabb előkészülettel jár a tökéletes egyedi megjelenítés miatt.