Állásajánlatok

A Vállalatunk a napjaink és az ország egyik meghatározó, dinamikusan fejlődő építőipari kivitelező nagyvállalata. Munkavállalóinknak izgalmas és kihívásokkal teli munkakörnyezetet kínálunk, fejlődési és kiemelkedési lehetőségekkel.

megnézem

Így nyerte vissza értékeit a Kaposvár jelképének számító épület

Így nyerte vissza értékeit a Kaposvár jelképének számító épület

Kaposváron leleplezték a Csiky Gergely Színház átalakítását és felújítását elismerő Építőipari Nívódíj tábláját. A létesítmény a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Magyar Építő Zrt. konzorcium generálkivitelezésében újult meg. A projekt lebonyolítója a Főber Zrt. és az Oviber Kft. konzorciuma volt, a tervező pedig az Arker Stúdió Kft.

Fotók: Gunduz Attila/magyarepitok.hu


A Kaposvár jelképének számító épület Magyar Ede és Stahl József tervei alapján készült 1911-ben, a restaurálást és bővítést 9,5 milliárd forintból végezte el a ZÁÉV és Magyar Építő. A teljesen megújult és átépített kaposvári színház 9 ezer négyzetméteren immár három játszóhellyel rendelkezik – a nagyterme 480, kamaraterme 110, stúdióterme pedig 50 néző befogadására alkalmas.


A legkorszerűbb színháztechnika került az épületbe

A tavaly decemberben megítélt Építőipari Nívódíj indoklásában a zsűri kiemelte, hogy

az átalakítás során az igényesen felújított műemléki épületrész északi és déli oldalán az 1988-ban történt utólagos beépítés elbontásra került, visszaadva az eredeti szecessziós épülettömeg plasztikusságát, tagoltságát.

„Az új épület tömegében és anyag használatában jól illeszkedik ehhez” – áll a méltatásban.

A tábla avatásán Dormán József, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgató-helyettese rámutatott, a színház a legkorszerűbb színháztechnikát kapta, mind a színpadgépészet, mind a forgószínpad kialakítása, mind a világosítási és a hangosítási rendszerek tekintetében. „Büszkék vagyunk az elkészült épület minőségére, építészeti megoldásaira és a benne felvonultatott műszaki-technikai megoldásokra" – hangsúlyozta a vezető. Szavaiból az is kiderült, az elkészült épület összesen 8100 négyzetméter alapterületű, ebből 5700 a felújított rész.


"Ilyen körülmények közt öröm dolgozni"

Tolnay Tibor, az Építőipari Nívódíj bíráló bizottságának elnöke, elmondta az épületeket elbíráló testületben szerepel a Magyar Építész Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Művészeti Akadémia, a szakszövetségek, az épületgépészek, a közlekedésmérnököket tömörítő egyesület. „Tehát ez egy olyan grémium, amely az egész építőipart képviseli a tervezéstől a kivitelezésen át a lebonyolításig" – fogalmazott az elnök.

A kaposvári színház igazgatója, Fülöp Péter elmondta, ilyen körülmények közt öröm dolgozni.

"Azt mondtuk évekkel ezelőtt, hogy nemcsak a házat újítjuk meg és építjük át, hanem megújul a színház arculata, tevékenysége és társulata is. A nyitást követően a körülmények mind adottak voltak ahhoz, hogy egy sikeres időszak kezdődhessen"

– tette hozzá.

Szita Károly, polgármester arról beszélt, hogy az 1911-es építésű kaposvári teátrum nemcsak azért fontos, mert a város egyik jelképe és a kultúra közvetítője. "A látványon és az épület szépségén túlmenően azért is jelentős nekünk, mert Kaposvár és a kaposváriak lelke is a falai között van.”