Állásajánlatok

A Vállalatunk a napjaink és az ország egyik meghatározó, dinamikusan fejlődő építőipari kivitelező nagyvállalata. Munkavállalóinknak izgalmas és kihívásokkal teli munkakörnyezetet kínálunk, fejlődési és kiemelkedési lehetőségekkel.

megnézem

Komoly feladat a Citadella újjáépítése

Komoly feladat a Citadella újjáépítése

Nemcsak Budapest, de Magyarország egyik szimbóluma a Gellért-hegy tetején 170 éve épült Citadella. Az egykori erőd számtalan sorsfordító jelenetnek volt tanúja hazánk viharos történelme folyamán, az épület állapota azonban az eltelt évtizedek elhanyagoltságának okán életveszélyessé vált. A kaszárnyának épült rondella most kiállítótérként születik ujjá. A Szabadság Múzeuma öleli majd körbe a belső udvart, a Szabadság Parkját.

 

 

Több évtizeden keresztül elhanyagolták

A több műemléki rekonstrukciót is maga mögött tudó Art1st Design Stúdió, valamint a Pagony Táj- és Kertépítész Kft. tervezte teljes körű felújításnak a kivitelezője a ZÁÉV Zrt. és a Market Építő Zrt. konzorciuma. A főváros fölé magasodó erőd falain az elmúlt évszázad valamennyi fegyveres konfliktusa nyomot hagyott, amelyek ráadásul a vizesedések miatt jelentősen erodálódtak is. Történelminek mondható tehát a jelenlegi rekonstrukció, amelynek során a rondella fogadóterét egy izgalmas üveg tartószerkezettel, valamint az arra épülő üveg borítással hozzák majd létre.

A beépített elemek fesztávolsága és magassága miatt az előcsarnok egy igazi tervezői különlegesség, a nemzetközi építési gyakorlatban is egyedi megoldásnak számít.

 

 

Több ponton egyszerre dolgoznak

Mint arról lapunkat, a ZÁÉV főmérnöke tájékoztatta: jelenleg szerkezetépítés zajlik. Ennek során a Szabadság-szobor mögötti külső főlépcső vasbeton szerkezete és az északi átvágás mozgókapu-alaplemeze készül, illetve épül a rondella belsőudvari területének vasbeton alaplemeze. Kivitelezik továbbá a két mellékszárny födémét és azok szigetelését, valamint dolgoznak a rondella zárófödémének újjáépítésén is.

Mindeközben a rondella belső szerkezetépítése is jól halad: a nyíláskiváltások acélszerkezetei, a vasbeton lépcsők és a liftaknák is épülnek.

A közművek kiépítése jelenti talán a legnagyobb kihívást, ugyanis az alaplemezek alá kerülnek a fő gerincvezetékek, amelyeket szó szerint a sziklába kell vésni.

A hegyen való építkezés sajátossága, hogy már nagyon hamar, a Citadella esetében 40 centiméter után, már a szikla állja útját a kivitelezőknek. Az északi bástya tövébe egy víztározó kerül, ennek jelenleg is készül a vízszigetelése, miközben az északi és déli szárny tetőszigetelése is halad.

 

 

Jó szervezéssel a nehéz munka is jól ütemezhető

Az elektromos alapszerelés érinti a vasbeton födémeket és a téglaboltozatokat is. Ezeken át kell vezetni az elektromos hálózatot, amelyet csak fúrással lehetséges megoldani. Nagyon komoly feladat ez, ugyanis az átvezetéseknél sokszor 2-2,5 méter hosszban kell megfúrni a boltozatokat annak érdekében, hogy az elektromos gerincvezetékek a helyükre kerülhessenek.

Az ütemterv szerint haladó szakasz átadása jövő nyáron várható, amikor a szerkezetépítéssel kell elkészülnie a kivitelezőknek. Jelenleg is zajlanak további felújítások, mint a homlokzatburkolatok javításai, a restaurálási munkálatok állványbontással- és építéssel.